Over de Dobermann

De Doberman Pinscher, nu alleen nog Dobermann,  is een relatief recent ras en is ontwikkeld in Thüringen, in Duitsland, in het laatste kwart van de negentiende eeuw en is naar alle waarschijnlijkheid een kruising tussen Duitse Pinschers, Rottweilers en Greyhounds. Louis Dobermann, naar wie de Dobermann is vernoemd, was een Duitse belastingontvanger die op zoek was naar de perfecte waakhond en bodyguard. Hij is het die dit ras heeft ontwikkeld.

De Dober is het meest geschikt voor een leven in een buitenwijk of op het platteland en heeft heel veel activiteit buitenshuis nodig. Toch kan de Dobermann zich heel goed aanpassen aan het leven in de stad.

Aard:
In zijn algemeenheid geldt de Dobermann als een vriendelijke, vreedzame hond die van nature onbevreesd en assertief is.

Hij kan echter wel zeer dominant zijn, en agressie vertonen als hij niet goed gesocialiseerd is. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. Daarnaast heeft de Dober een uitzonderlijk vermogen om te bewaken waarbij ze soms te beschermend zijn. Goed gehumeurde Dobers echter zijn zeer fijne huisdieren.

Beweging:
De Dobermann houdt veel van sport/beweging. Dit houdt in dat wanneer je te weinig met hem buiten bent en laat bewegen hij zich gaat vervelen en daardoor mogelijk dominant gedrag kan vertonen. Ga hem om die reden nooit straffen maar ga juist iets met hem doen

Relatie baas – familie – hond:
Gezien zijn karakter heeft de Dobermann een standvastige en solide baas nodig, die in staat is om de hond onder controle te houden. Het beste is het om hem op jonge leeftijd zeer grondig te socialiseren. Een Doberman moet positief en consequent worden afgericht om een goed huisdier te worden.

De Dobermann is trouw en zeer vriendelijk ten opzichte van zijn familie. Hij geeft de voorkeur aan de fysieke nabijheid van zijn familieleden. Het is een plichtgetrouwe en alerte metgezel en houdt ervan om onder de mensen te zijn.

De Doberman gaat met iedereen in de familie goed om. Over het algemeen is de hond aardig tegen kinderen. Ook kan hij de beste kameraad voor oudere mensen zijn. Desalniettemin moet iedereen in het gezin leren om deze hond op de juiste wijze te hanteren. Dobermans kunnen overmatig assertief zijn, als de juiste begeleiding ontbreekt.

Verzorging:
De Doberman heeft niet veel verzorging nodig. Twee keer per week borstelen is genoeg om de vacht schoon te houden. Deze hond verhaart gemiddeld.

De normale levensverwachting voor de Doberman is 10 tot 12 jaar.